Културно-историјско наслеђе

 

Ћићевац је општина богате традиције и вишевековне историје, позната по културно- историјском наслеђу: Мојсињској Светој гори, са преко 70 цркава и црквишта из раног средњег века, Кули Тодора од Сталаћа, остацима римске пекаре у Сталаћу.

Насеље Ћићевац се први пут помиње у повељи Кнеза Лазара из 1375. године као село Кикевче. Историјску афирмацију Ћићевац је доживео у борбама за ослобођење од Турака. Ћићевац је проглашен за варошицу 1928. године, а од 1884-1935. године у Ћићевцу је радио рудник мрког угља “Моравац“.

Сталаћ и шира околина појављују се на историјској позорници са кнезом Лазаром и његовом одлуком да Крушевац буде нова престоница српске државе. Сталаћ је позната железничка раскрсница на прузи Београд-Ниш, где се спајају Јужна и Западна Морава и граде Велику Мораву.

Град Сталаћ се налази на левој обали Јужне Мораве и једно је од најчувенијих места у овом делу Србије, опеван и у народним песмама. Средњевековни Град Сталаћ је грађен као тврђава способна за самоодбрану са јединственим системом бедема, капија и кула. Изградња тврђаве је започета око 1370. године, а порушена је 1413. године у борби против Турака, где је живот изгубио Војвода Пријезда.

Остаци средњевековне тврђаве у Град Сталаћу

Посебно место у историјско- културном наслеђу заузима комплекс Мојсињских планина, познатих као “Мала Српска Света гора“. На овом подручју постоје бројни трагови средњевековног живота- пре свега цркава и црквишта, извора и светих водица.

Сматра се да је она била прибежиште монаха Синаита, који су избегли из јужних крајева пред најездом Турака после Маричке битке и ту су почели подизати нове богомоље. Најзначајније су, по архитектури и по очуваности црква Св. Марка у Јаковцу, црква Св. Јована у Стеванцу, црква Св. Арханђела у Сталаћу, црква Св. Петке у Град Сталаћу, Св. Никола и Света Недеља у Браљини.

Од изузетног значаја за народ овог краја су манастир Свети Роман код Ђуниса и манастир Покрова Пресвете Богородице код Мрзенице.

О Мојсињској Светој гори снимљен је и филм “Врата Србије – Мојсињска Света гора“, који говори о овој до сада запостављеној теми.

Врата Србије – Мојсињска Света гора

Корисни линкови

 

javno dostavljanje

plan razvoja

 

energetski ugrozen kupac

 

izbori

 

izbori

mduls

portal_preduzetnistva

eGradjanin

Ukidanje pecata

Ковид-19 вакцинација

close

Притисните "ЕНТЕР" за претрагу или "ЕСЦ" да бисте затворили прозор.

top